Voor- en nadelen houten vloer

Een massieve houten vloer ziet er natuurlijk prachtig uit. Steeds meer woningeigenaren overwegen om zo’n massieve houten vloer te nemen. Het geeft een gezellige en knusse sfeer. Maar u kan u ook goed voorstellen dat er zowel voor- als nadelen aanzitten. Wij hebben ze daarom voor u op een rijtje gezet.

De voordelen van houten vloeren

Houten vloeren zijn duurzaam en tijdloos

Houten vloeren zijn echt gemaakt om tientallen jaren mee te gaan. Dit betekent dat u een duurzame keuze maakt als u voor echt hout gaat. Als uw vloer hard begint te slijten, dan kan u deze opschuren en in de lak zetten. Uw vloer ziet er weer als nieuw uit en kan weer flink wat jaartjes meegaan. Door voor een andere kleur lak te kiezen krijgt u weer een compleet nieuwe uitstraling. Dit maakt een echt houten vloer 100% tijdloos.

Eco-vriendelijke vloer

U kan bij een nieuwe houten vloer kiezen voor eco-vriendelijk hout. Dit is niet schadelijk voor het milieu en u heeft een prachtige houten vloer waar u nog jaren plezier aan heeft.

Schade? Eenvoudig te herstellen bij echt hout

Als u een PVC vloer heeft is het lastig om eventuele schade te herstellen. Bij laminaat loopt u ook tegen dit probleem aan. Bij echt hout is het mogelijk om eventuele schade te repareren. Als u een beetje handig bent kan u dit zelfs zelf of u kan dit klusje laten uitbesteden. U hoeft dus niet de complete vloer eruit te halen.

Geschikt voor vloerverwarming

Vroeger had bijna iedereen het idee dat u een houtenvloer niet kon combineren met vloerverwarming. Tegenwoordig zijn we erachter dat het met een flink aantal houtsoorten wel mogelijk is. De meeste houtsoorten kunnen gewoon met vloerverwarming. Eiken, Afzelia, Kambala en Noten zijn een paar houtsoorten die gewoon met vloerverwarming kunnen.

Houten vloer is makkelijk in onderhoud

Met een speciaal reinigingsmiddel en een dweil kan u de houten vloer eenvoudig zelf onderhouden. Daarnaast kan u de vloer regelmatig stofzuigen bij vuil en stof. Het onderhoud van uw houten vloer is met de juiste middelen niet lastiger, dan een laminaat of PVC vloer.

Ruime keuze uit meerdere houtsoorten

Bij een echt houten vloer heeft u een ruime keuze uit meerdere houtsoorten. Elk houtsoort heeft z’n eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Uiteraard kunnen wij u hierin uitstekend begeleiden. We adviseren u hierbij graag in het maken van een keuze voor een nieuwe vloer.

Geen broedplek voor bacteriën

In tegenstelling tot bijvoorbeeld vloerbedekking is hout geen broedplek voor bacteriën. Eventuele bacteriën zijn eenvoudig te verwijderen met regulier onderhoud en schoonmaken. Dit is bij vloerbedekking vaak een stuk lastiger.

Nadelen van een houten vloer

Nadeel: Vloer is niet watervast

Helaas kan een houten vloer vrij slecht tegen water. Als u per ongeluk knoeit met water, dan is het belangrijk om dit direct op te ruimen. Als u huisdieren heeft is het slim om een matje onder de drinkbak te plaatsen. Dit zijn wel dingen om mee rekening te houden bij een echt houten vloer.

De vloer kan in de zomer en winter extra werken

Een houten vloer brengt uw woning letterlijk tot leven. Seizoensgebonden kan uw vloer gaan werken of krimpen. Dit zien we vooral bij bepaalde merken en houtsoorten. Uiteraard kunnen wij u hierover adviseren en bij welke merken we dit probleem niet meer tegenkomen in de praktijk.

Conclusie

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Tijdloos
 • Gezellige en knusse sfeer
 • Makkelijk te onderhouden
 • Eco-vriendelijk
 • Schade is herstelbaar
 • Vloerverwarming is mogelijk
 • Geen broedplek voor bacteriën en giftige stoffen
 • Ruime keuze

Nadelen:

 • Niet watervast
 • Seizoens gevoelig
 • Krimpen/werken sommige merken

Hulp nodig?

Wij van Noordman Wonen staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op of maak een keuze uit onderstaande contact opties.

Liever ons telefonisch spreken? Dat kan op: 038-4442600

Laatste projecten bij Noordman Wonen