Onderhoud & Schoonmaken van Gordijnen

Reiniging gordijnen

Er kunnen altijd vlekken in de gordijnen ontstaan door gebruik of een ongelukje. Het is dan fijn als u de gordijnen kan reinigen. Vooral als er een lelijke vlek inzit. Natuurlijk wilt u niet dat de gordijnen door de reiniging krimpen. Gelukkig hebben wij een aantal tips als u van plan bent de gordijnen te reinigen. Als u onze tips opvolgt kan er eigenlijk niets misgaan. Onze tips kan je gebruiken bij het reinigen van gordijnen, inbetweens en vitrage.

Check eerst het waslabel van uw gordijnen

Onze gordijnen worden altijd geleverd met een waslabel. Hierop staan de wasinstructies van uw gordijnen aangegeven. Hou er rekening mee dat alle gordijnen weer van andere materialen gemaakt worden. Dit betekent dat geen één gordijn hetzelfde is en dus dezelfde was instructies heeft. Sommige gordijnen mag u bijvoorbeeld niet zelf wassen en andere gordijnen mag u beperkt wassen op 40 graden.

Chemische reiniging is de beste optie

Voor een langer behoud van uw gordijnen adviseren we vrijwel altijd om voor een chemische reiniging te gaan. Toch moet u wel altijd onze eigen was instructies checken voor u kiest voor een chemische reiniging. We hebben in ons assortiment ook een aantal gordijnen waarbij chemische reiniging niet is toegestaan. Toch is bij de meeste gordijnen een chemische reiniging de beste keuze. Het voordeel van chemische reinigen is dat de kleuren vaak niet verloren gaan en eventuele krimp tot een minimum beperkt wordt. U wilt tenslotte geen gekrompen gordijnen en dan is het fijn als chemische reiniging een optie is.

Zelf uw gordijnen wassen

Afhankelijk van het soort gordijnen dat u bezit is zelf wassen een optie. Een aantal gordijnstoffen kan u prima zelf wassen. Helaas is zelf wassen wel een risico, maar als u de was instructies opvolgt gaat het vrijwel altijd goed. Het is wel belangrijk om u dus goed te verdiepen in de instructies die we onze klanten meegeven. Als u zelf de gordijnen wast dan adviseren wij het volgende stappenplan:

  • Verwijder eerst de haken uit de gordijnen voor het wassen.
  • We adviseren vooral uw gordijnen te wassen in bad of een grote teil. Zorg ervoor dat er niet teveel sop inzit en laat uw gordijnen niet in het sop staan. Wast u de gordijnen in de wasmachine? Vul de wasmachine slechts 2/3 en was uw gordijnen in meerdere porties in plaats van alles in één draai. Als u teveel gordijnen tegelijk erin doet kunnen er wrijfvlekken ontstaan.
  • Zorg ervoor dat u altijd onder de maximale temperatuur blijft die staat aangegeven in de was instructies.
  • Ga uw gordijnen niet wringen of boenen.
  • Gebruik altijd een fijn wasmiddel en het liefste een middel zonder bleekmiddelen erin verwerkt.
  • Laat uw wasmachine niet centrifugeren.
  • Hou er rekening mee dat krimp alsnog mogelijk is als u alle instructies opvolgt. Een krimp van 3% is acceptabel.
  • Hang vervolgens uw gordijnen nat op en stop ze niet in de droger. Door ze nat te laten drogen en uit te hangen gaan de vouwen er vanzelf uit. Dit kan overigens wel een paar weken duren voor alle vouwen eruit gaan.
  • Wilt u de gordijnen strijken? Hou dan rekening met het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Sommige stoffen mogen alleen indirect gestreken worden.
  • Wees altijd heel voorzichtig met stoomstrijken en gebruik dit liever niet. Probeer de gordijnen zoveel mogelijk uit te hangen of traditioneel te strijken.

Het wassen van de gordijnen is altijd op eigen risico. Hou hier rekening mee als u de instructies opvolgt. Wij kunnen namelijk niet controleren of u zich aan de instructies gehouden heeft. 

Vouwgordijnen wassen

Net als gewone gordijnen kunnen ook vouwgordijnen gewassen worden bij vlekken. Voor het wassen moet u het vouwgordijn eerst volledig demonteren. U haalt de optrekkoorden aan de achterkant los en u verwijdert alle koorden via de oogjes. De stof zelf zit meestal met klittenband vast en kan u eenvoudig losmaken. Zitten er ook nog baleinen in de gordijnen? Verwijder deze dan ook. Vervolgens volgt u de bijgeleverde was instructies op.

Vitrages wassen

Vitrages worden meestal gemaakt uit 100% polyester. Het grote voordeel van polyester is dat je deze stof heel eenvoudig zelf kan wassen. Polyester kreukt en krimpt namelijk bijna niet na het wassen. Uiteraard moet je wel de was instructies opvolgen en de vitrage niet te heet wassen. Staat er bij je vitrage toch aangegeven dat de stof met de hand gewassen moet worden? Zorg er dan voor dat het water nooit warmer is dan 30 graden. Als je de vitrage toch in de wasmachine wast adviseren we een waszak te gebruiken en de machine niet te laten centrifugeren.

Vlekken bij veloursgordijnen

Er is niets vervelender dan een vlek in een veloursgordijn. Vooral omdat u deze gordijnen echt niet kan wassen. Wilt u de gordijnen toch verfrissen of reinigen? Dan kan u het beste de stof nevelen met een plantenspuit.

Hulp nodig?

Wij van Noordman Wonen staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op of maak een keuze uit onderstaande contact opties.

Liever ons telefonisch spreken? Dat kan op: 038-4442600

Laatste projecten bij Noordman Wonen