Onderhoud en Schoonmaken van Duette– en Plissé Shades

Reinigen van Duette en Plissé shades

De Duette en Plissé shades gordijnen va Luxaflex hebben als nadeel dat je ze niet uit de bak kan halen. Dit maakt het lastig om de gordijnen te wassen of reinigen. Toch wilt u de gordijnen wel mooi houden en nog jaren van genieten. Wij hebben daarom een aantal handige tips voor u verzameld om uw gordijnen mooi schoon te houden.

Wekelijkse reiniging Duette en Plissé shades

Wij adviseren om de gordijnen mooi te houden de stof wekelijks te reinigen. Dit kan u doen tijdens het schoonmaken van uw woningen. U kan de stof reinigen met een plumeau. Eventueel kan u ook een handstofzuiger gebruiken. We adviseren wel om de handstofzuiger op een lage stand te zetten. Ontstaat er echt een vlek in uw gordijn? Pak dan direct een spons met lauwwarm water en een niet chemisch schoonmaakmiddel. Het is belangrijk dat u de vlek direct behandeld en er niet in laat trekken.

De volledige stof reinigen

Het komt voor dat u soms de volledige stof van uw gordijnen wilt reinigen. Als u dit wilt doen, dan moet u rekening houden met de achterkant van de gordijnen. Aan de achterkant zit een gemetalliseerde laag deze kan u ook voelen. Deze mag nooit in aanraking komen met water. Er is hierin overigens wel één uitzondering. De black-out versie mag wel volledig nat worden. Haal alleen wel eerst de stalen lat onderin de stof eruit. Aan de zijkant zit een kunststof eindkapje die u eraf kan halen. Vervolgens kan u de lat eruit halen.

De stof met de hand reinigen

Als u de stalen lat eruit gehaald heeft, dan kan u een bak of bad met water vullen. Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 30 graden. Voeg aan het water een dopje wasmiddel toe. Dit mag geen synthetisch wasmiddel zijn. Leg nu de stof in het water, maar zorg ervoor dat de bovenbak niet in het water terecht komt. Hou het gordijn dus aan de bovenbak vast. Zorg er wel voor dat de plooien geopend zijn als je deze in het water houdt. Hierdoor reinigt u de stof ook tussen de plooien. Het voorkomt ook kreuken in de stof. Eventuele vlekken kan u met een spons extra reinigen door deze af te nemen in het water. Was de stof nooit langer dan twee uur om krimp te voorkomen.

Uithangen van de Duette en Plissé shades

Nadat u de stof met de hand gewassen heeft hangt u deze uit. U kan de stof eventueel boven het bad uithangen, zodat de stof hierin kan uitlekken. Eventueel kan u bij het ophangen de stof even uitspuiten met bijvoorbeeld een handsproeier. U voorkomt zo dat er zeepresten achterblijven en in de stof trekken. Zorg ervoor dat alle resten verdwenen zijn bij het drogen en trek de stof voorzichtig op. Zorg ervoor dat de gordijnen opdrogen terwijl de plooien op de juiste manier gevouwen zijn. Knijp eventueel na het optrekken van de stof het materiaal uit om zoveel mogelijk water te verwijderen.

Laat de stof gemonteerd opdrogen

Als het ergste water uitgelekt is kan u de gordijnen weer ophangen. Na montage laat u de stof volledig naar beneden zakken. Ziet u nu nog resten van vuil of zeep? Probeer dit nu direct te verwijderen met een vochtige spons. Trek nu de stof volledig op tot 30 cm onder de bovenbak. Laat de stof zo een uur lang drogen. Vervolgens hangt u de stof een uur lang uit en daarna weer een uur tot 30 cm boven de bovenbak. Deze cyclus herhaalt u telkens tot de stof volledig droog is.

Laat uw gordijnen professioneel reinigen

Vindt u dit bovenstaande teveel werk of bent u bang fouten te maken? Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het reinigen van Duette en Plissé shades. U kan de reiniging aan hun uitbesteden.

Hulp nodig?

Wij van Noordman Wonen staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op of maak een keuze uit onderstaande contact opties.

Liever ons telefonisch spreken? Dat kan op: 038-4442600

Laatste projecten bij Noordman Wonen